Vi har låtit en trädgårdsantikvarie titta närmare på Fogelstads trädgård!
Trädgården runt Fogelstad kvinnliga medborgarskola användes flitigt under de år medborgarskolan tog emot kursdeltagare från hela landet. (1925 - 54)
Det dracks kaffe, man dansade, lekte och hade gymnastik. Stora mattält slogs upp när matsalen inne i skolan blev för liten och man lät sig ofta fotograferas i den välskötta trädgården.
För välskött var den. Bilder från 1900-talets första hälft visar ogräsfria grusgångar med välhuggna kanter mot gräsmattan, rabatter med perenner, buskar och små prydnadsträd. Under verandafönstren hängde prunkande blomlådor. Gissningsvis skötte trädgårdsmästare från godset Fogelstad också skolans trädgård.
De välkrattade grusgångarna gick runt hela huset men exakt hur det såg ut på baksidan vet vi inte då man inte hittat några ritningar eller fotografier som kan berätta om det.
Vem som har ritat trädgården är inte heller känt, kanske är det Fogelstads trädgårdsmästare som gjort en grundskiss, köpt in växter och planterat?
På uppdrag av Insamlingsstiftelsen Fogelstad har trädgårdsantikvarie Ulrika Rydh 2024 gjort en fältinventering av dagens trädgård. Det trädgårdsantikvariska arbetet har bekostats med bidrag från länsstyrelsen i Sörmland då skolan och dess trädgård har ett stort kulturhistoriskt värde såsom varande landets första och enda kvinnliga medborgarskola.
I sin rapport konstaterar Ulrika Rydh att det skulle krävas heltidsanställda trädgårdsmästare om man vill återuppväcka trädgården till sin dåvarande glans.
"Men med väl avvägda åtgärder som anpassas till dagens behov och möjligheter kan den ändå behålla mycket av sin historiska karaktär. För dagens kursdeltagare kan trädgården även fortsättningsvis utgöra en del av den fina miljön och ge inspiration och avkoppling", konstaterar hon.
Bläddra gärna igenom Ulrika Rydhs rapport: