top of page

De stämmer staten - möt Aurora på Galleri Bellman

I mars förra året stämde den ungdomsledda klimaträttviseorganisationen Aurora den svenska staten för bristande klimatåtgärder. Möt en av de aktiva i organisationen, Douglas Malm Rath, när Fogelstad kvinnliga medborgarskola gästar Galleri Bellman i Stockholm.

Aurora är en del av en internationell rörelse där barn och ungdomar använder juridik som vapen i kampen för att rädda klimatet.

En slags professionaliserad aktivism, kallar Douglas Malm Rath det.

Istället för civil olydnad och stora demonstrationer använder Aurora lagboken, jurister, experter, forskare och domar från övriga Europa för att driva sin sak.

-Jag upplever att det är svårare att bli bortförklarad när man använder det juridiska systemet för att nå klimaträttvisa. Vi har experter, forskning och EU-domar i ryggen, säger han.


Så hur går det då?

Efter stämningen våren 2023 har Nacka tingsrätt beslutat att "hissa" prövningen till HD, Högsta domstolen.

För Aurora är det viktigt att den här prövningen går relativt snabbt då det kostar att driva process mot staten. Därför hoppades de att det skulle bli precis så här. Att staten, Aurora och Nacka tingsrätt skulle enas om att "hissa" frågan till HD direkt.


-Snart får vi veta om HD vill lyfta frågan. Om inte går fallet tillbaka till Nacka tingsrätt och då blir det rättegång där, förklarar Douglas Malm Rath som är försiktigt positiv då domar i Europa har visat att de juridiska systemen faktiskt ser ungdomarnas poäng. En otillräcklig miljöpolitik kan bli en fråga om mänskliga rättigheter om staten misslyckas med att säkerställa en bra livsmiljö för medborgarna.


-Med tanke på den klimatpolitik som förs i Sverige idag tror jag att vi har en bra chans om det blir rättegång. Vi har starkt underbyggd forskning och experterna på vår sida, säger Douglas Malm Rath.


Galleri Bellman kommer Douglas samtala med hållbarhetsexpert Evis Widlund Tedros.


Du hör samtalet på Galleri Bellman, Bellmansgatan 9 i Stockholm.


Inträde 50 kronor. Alla pengar går till att renovera och förvalta vårt hus, Fogelstad kvinnliga medborgarskola.


Läs mer om Auroamålet här:De stämmer staten (öppen artikel)


Medarrangörer är NBV, Stockholms kvinnohistoriska och #Vi måste prataComentarios


bottom of page