top of page

fre 02 aug.

|

Julita

To be or not to be - om engelska litterära klassiker och feminism

Har du en favoritkaraktär i Jane Austens universum? Har du funderat på om Shakespeare var feminist? Är du intresserad av kvinnohistoria? Då är detta sommarkursen för dig!

To be or not to be - om engelska litterära klassiker och feminism
To be or not to be - om engelska litterära klassiker och feminism

Tid och plats

02 aug. 2024 13:00 – 04 aug. 2024 13:00

Julita, Fågelsta Lilla Ulfåsa, 643 96 Julita, Sverige

Om evenemanget

Under denna kurs dyker vi in i en underbar värld av engelsk litteratur, bearbetningar och feminism. Vi pratar Shakespeare, Austen och andra författare ur den brittiska litteraturhistorien. I vilken utsträckning ger deras verk uttryck för ett förhållningssätt som vi idag kan läsa som feministiskt? Vi tittar också på några bearbetningar och nydiktningar utifrån verken ur genusperspektiv. Hur har feminister genom tiderna förhållit sig till engelska litterära klassiker? Hur har Shakespeare bearbetats för att säga något om samtidens kvinnofrågor, och hur bearbetade han själv sina förlagor? Hur förhåller sig romangenren till kvinnohistoria, och kan vi se några kopplingar till Fogelstad?

Utöver kurspassen blir det afternoon tea i skolans trädgård, filmvisning och såklart en festmiddag! Möjlighet till bad och att cykla runt i trakterna kring Julita på skolans fina cyklar finns också.

Kursledare: Mette Hildeman Sjölin, fil. doktor i engelsk litteratur. Mettes avhandling från 2017 behandlar omarbetningar av Shakespeares tragedier i engelskspråkig dramatik från sent 1900- och tidigt 2000-tal ur ett genusperspektiv. Som doktorand var Mette gästforskare vid The Shakespeare Institute i Stratford-upon-Avon i Storbritannien. Hon har också forskat om bland annat Jane Austens ungdomsverk och är med i Shakespearesällskapets redaktion.

Kursen startar fredag eftermiddag (2 augusti)  och avslutas vid lunchtid på söndagen (4 augusti).

Kostnad: 3000 kr – då ingår helpension och kursmaterial. För studenter är avgiften reducerad (2 300 kr).

Intresseanmälan gör du här: https://forms.gle/JS4KhtZvwxChyvqc9

Sista anmälningsdag 2 juni!

Vid frågor om kursen mejla till sommarkursfogelstad@gmail.com

Dela detta evenemang

bottom of page