top of page

Nya Tolfterna till Fogelstad

I höst besöker Nya Tolfterna Fogelstad kvinnliga medborgarskola. Vilka är de egentligen?


Kerstin Rauserk vid Nya Tolfternas möte i Jönköping. I bakgrunden Bodil Jönsson och Kerstin Signert.
Kerstin Rauserk vid Nya Tolfternas möte i Jönköping. I bakgrunden Bodil Jönsson och Kerstin Signert.

De "gamla Tolfterna" var ett nätverk av kvinnor från olika samhällsklasser som i slutet av 1800-talet hade regelbundna träffar i Stockholm. De lyssnade på föredrag, åt och umgicks. En av initiativtagarna var Ellen Key, som ända fram till sin död var en nyckelperson i rörelsen.

Syftet med verksamheten då var att erbjuda kvinnor ett forum för möten över klassgränser där man kunde få ta del av vetenskap och kultur, diskutera och utbyta erfarenheter, dela enkla måltider och leka.

 

Ellen Key tycks ha ett finger med i spelat också när Nya Tolfterna bildades förra året...

- Jag var stipendiat på Ellen Keys Strand när jag och föreståndaren där, Hedda Jansson, började prata om Tolfterna. Vi enades kring att det finns en kraft i tvärkulturella grupper, att vi idag har en tendens att sitta i våra boxar utan influenser utifrån. Det är inte bra på jobbet, och det är inte bra på ett mer samhälleligt plan, säger Kerstin Rauserk, författare, pedagog och initiativtagare till Nya Tolfterna.

 

Kerstin Rauserk tänkte mycket på de där dagarna på Strand under åren som gick, till dess att hon och Hedda Jansson en dag återupptog samtalet och bestämde sig för att nu gör vi något!

 

- Hösten 2024 drog vi ihop 20 kvinnor med olika bakgrund i Jönköping för att lyssna på föreläsningar och prata. Vi frågade oss vad Nya Tolfterna skulle vara för något?

 

Sedan dess har det skapats en Facebooksida, och fler kvinnor har anslutit.

 

I höst samlas de igen, på Fogelstad den här gången, för att formera tankarna och skriva ett manifest.

 

-Jag ser oss som en slags motrörelse i samtiden. Vi vill vara ett nav som ska verka för samtal, dialog och retorik i nätverk och studiecirklar runt om i landet.

 

Under dagarna på Fogelstad hoppas man därför också hinna ta fram ett studiematerial som andra kan använda.

- Vi vill vara en starter! Få andra att komma i gång, inte minst kvinnor långt från arbetsmarknaden, säger Kerstin Rauserk och tillägger att retoriken - att kunna föra fram sin åsikt - är viktig i sammanhanget.

- Vi måste kunna prata om viktiga frågor utan att höja rösten. Vi måste lära oss att fånga människor på andra sätt, säger hon.

 

Varför har du själv dragits så till Tolfterna tror du?

 

- Jag har länge fascinerats av Ellen Key, jag har läst i princip allt av och om henne, och jag har nog känt att vi är ganska lika i mycket. Och jag tror verkligen på hennes tankar om tvärkulturella grupper. Det finns mycket som stämmer där, vi lär ju oss bäst tillsammans.



 

 



bottom of page