top of page

Fortsatt fönsterfix på Fogelstad – möt Annika & Jenny

Vi har fått ekonomiskt stöd av länsstyrelsen Södermanland för att fortsätta renoveringen av Fogelstads fönster. Det är vi så tacksamma för!

Arbetet som påbörjades i våras fortsätter nu i ambition att få ordning på husets alla fönster. Jobbet görs som tidigare av Annika Widenstedt och Jenny Wilhelmsson på företaget FönsterLyftet.


När de stora renoveringarna på Fogelstad inleddes härom året hade vi en förhoppning om att hitta kvinnliga hantverkare till alla jobb vi behövde få gjorda.Den drömmen fick vi ge upp ganska snabbt.Det visade sig svårt – ja omöjligt – att hitta firmor där kvinnor lägger om tak. Desto roligare nu när Annika Widenstedt och Jenny Wilhelmsson på företaget FönsterLyftet kan renovera våra fönster. 


– Fönsterbågarna på Fogelstad är en blandad kompott. Här finns originalfönster, men också fönster från 1960- och 1970-talen, säger Annika Widenstedt. 


Hon och Jenny Wilhelmsson har under renoveringen jobbat under inrådan av Eva Wockatz, byggnadsantikvarie från Sörmlands museum. Målet har varit att få fram de färger och använda de tekniker som en gång användes när huset byggdes. 


– De fönster vi nu har renoverat är lite speciella för de har så kallade lösrutor, en liten vädringsruta som gjorde att man inte behövde öppna hela fönstret om man bara ville vädra. I stället kan man öppna en mindre ruta i fönstrets nederkant, förklarar Annika. 


Annika Widenstedt driver företaget Fönsterlyftet och Möbellyftet som restaurerar fönster och dörrar med linoljeprodukter samt restaurerar gamla möbler. Hon driver också en byggnadsvårdsbutik i Vingåker.

bottom of page