top of page

Katrineholm inspireras av Fogelstads blå delfiner

Den blå färgen från en delfinbrosch som kursdeltagare på Fogelstad brukade bära - är nu en del av den visuella identiteten för Katrineholm.

Katrineholms kommun och +Katrineholm har gjort ett strategiarbete där man lyfter fram platsen Katrineholms styrkor. Det handlar om saker som kreativa miljöer och en kraftfull rörelse för jämställdhet och jämlikhet.

 

- Strategin pekar ut Fogelstad som en ursprungsplats för jämlikhet, jämställdhet och demokrati. En kraftfull rörelse som har gjort skillnad, och fortsätter att utveckla och förbättra världen. Det är helt unikt och vi är otroligt stolta över, och vill lyfta fram, Fogelstad, säger Jakob Jansson, vd på +Katrineholm.

 

När kommunen arbetat fram en visuell identitet utifrån strategin, blev det naturligt att försöka hitta både en emotionell och visuell koppling till Fogelstad. En bild på de blå delfinbroscherna som kursdeltagarna bar inspirerade och utifrån dem hittade man en nyans som fick bli den första primärfärgen. 

(Den andra är starkt gul, som de mogna rapsfälten runt skolan under försommaren!)



Delfinbroschen som inspirerat bars av alla i Fogelstadförbundet, ett förbund som samlade kursdeltagare som gått kurser på Fogelstad.

Det var ett aktivt förbund som hade årliga möten ända fram till 1980-talet och man gav ut årliga skrifter. De finns förresten att titta på om ni besöker vår utställning!

Att kursdeltagarna valde en delfin som symbol handlar om Honorine Hermelin som till Ada Nilssons 65-årsdag 1937 lekfullt instiftade "Den vänliga delfinens orden".

Symbolen kom från det gamla Grekland och handlar om det mod som krävs i arbetet för ett bättre samhälle. Man måste våga språnget och hoppa i sjön, även om vågorna går höga. Men man kan också vara förvissad om att en vänlig delfin kommer och räddar den som är nära att drunkna. 

Doktor Ada Nilsson blev den första medlemmen i orden och fick en hedersdelfin (ritad av Flory Gate, vän till Elin Wägner) i blå emalj. Därefter kunde alla Fogelstadkvinnor köpa egna nålar som tecken på att de var beredda att hoppa i sjön…

Titta på den här fantastiska filmen med bl a Honorine Hermelin från Svt:s arkiv. I slutet av filmklippet berättar hon om delfinen och modiga hopp man inte bör frukta.



bottom of page