Föreningen Sis-tjejer har haft sitt allra första retreat - på Fogelstad kvinnliga medborgarskola.
- När jag kom in i huset så kände jag direkt att wow, här finns en kraft som kvinnor lagt grund för en gång. Det var verkligen speciellt, jag kommer inte att glömma den känslan, säger Louise Neo, som är vice ordförande i föreningen Sis-tjejer.
Tillsammans med medlemmar och styrelse hade Sis-tjejer sitt första retreat på Fogelstad kvinnliga medborgarskola i september.
En hel helg där man erbjöd samtalsgrupper, individuellt samtalsstöd och vila. Elisabeth Tamms rum förvandlades till ett "spa" och i salongen hölls föreläsningar om bland annat sorg och relationer.
- Framför allt ville vi skapa ett rum präglat av gemenskap och trygghet. Vi behöver en plats där vi kan få växa tillsammans, stärka våra liv och hantera det vi bär på, säger Louise Neo.
Föreningen Sis-tjejer har sin grund i Instagramkontot @sis-tjejer, startat av föreningens ordförande och grundare Linn Skånberg. Idag, bara ett par år efter kontots grundande, är man en förening som samlat in mer än 300 vittnesmål om våld, övergrepp och kränkningar som flickor tvingas utstå på Sis-hem i Sverige.
- Idag har föreningen tre mål vi fokuserar på, förklarar Louise Neo.
Föreningen vill driva opinion för att lyfta sis-tjejers vittnesmål.
- Här kan man väl ändå säga att vi lyckats ganska bra hittills, konstaterar Louise Neo då föreningen fått en hel del uppmärksamhet i media.
Föreningen vill driva frågan om upprättelse.
- Vi som fått vara med om detta när vi varit placerade på statliga institutioner vill ha en offentlig ursäkt och ekonomisk kompensation.
Föreningen vill ge stöd till sina medlemmar. Retreatet på Fogelstad var en del av den verksamheten som man hoppas ska kunna växa.
- Det vi redan har börjat med är en stöd-chat dit tjejer som bor eller har bott i sis-hem kan vända sig. Den har öppet två dagar i veckan, säger Louise Neo.
Föreningen Sis-tjejer vill se en förändring av tvångsvården i Sverige, och lyfta det som händer på Sis-hemmen runt om i Sverige.
- Vi drömmer om att kunna utveckla föreningens verksamhet och jobba med det här på heltid, säger Louise Neo.
Den 8 mars 2024 fick föreningen Sis-tjejer det feministiska priset "Årets Selma", som varje år går till en person eller organisation som gjort avtryck i jämställdhetsdebatten och påverkat till en förändring och förbättring i samhället. Sedan år 2023 ger förlaget Romanus & Selling ut priset Årets Selma.
Föreningen Sis-tjejer fick också årets Flickapris! Läs mer om det här!
Lär dig mer om sis-tjejer här:
Utsatta tjejer i upprop mot Sis. Artikel i Aftonbladet.
Socialtjänstministern om vittnesmålen från sis-tjejerna. Inslag i Svt.
Louise Neo, vice ordförande i föreningen Sis-tjejer och Linn Skånberg, föreningens ordförande och grundare.