top of page

Engelsk litteratur och feminism på Fogelstad i sommarGillar du engelska litteraturklassiker och kallar dig feminist är detta

sommarkursen för dig!


Det lär bli afternoon-tea i sörmländsk idyll, diskussioner om Elin Wägner, kung Lears döttrar och Jane Austens eventuella kvalitéer som standup-komiker. Och mycket annat!

- Kursen är bred och öppen. Det handlar om engelska klassiker, bearbetningar av

dem och hur man kan tänka på dem i förhållande till feminism, säger kursledaren Mette Hildeman Sjölin som är lektor i engelska vid Högskolan i Halmstad.

Att den engelska litteraturen landar på Fogelstad i sommar kan förklaras av att Mette och hennes vän Cajsa Wasén (ansvarig för Fogelstads sociala medier) båda följt vad som hänt på Fogelstad de senaste åren. Drömmen har varit att själva arrangera en kurs och locka litteraturintresserade till huset där feministiska ikoner som Elin

Wägner och Moa Martinsson varit och inspirerats. I sommar blir det äntligen av!

- Att Fogelstad kvinnliga medborgarskola återöppnats känns både tilltalande och viktigt. Jag har själv varit med i en bokcirkel som Fogelstads Vänförening arrangerat och det känns spännande att det här blir av nu! Det ska bli kul att göra nedslag i verk som kanske inte är så kända.

Säg något!

- Vi kommer bland annat att prata om pjäsen "Lear’s Daughters", en spännande pjäs om kung Lears döttrar i en barnkammare, en pjäs som sattes upp av en feministisk teatergrupp på 1980-talet.

Jane Austen då, kommer ni att prata om henne?

- Det är klart, det finns många spännande aspekter där. De här romantiska kostymdramerna som många förknippar henne med är nog ganska långt från vem hon var. Jag tycker att hon ägnar sig åt ganska skarp samhällssatir. Hon har en ironisk distans i mycket av det hon gör, och hon skrev ganska elaka brev!

- Det finns en spännande dubbelhet i henne. Hade hon levt idag hade hon nog varit stå-upp-komiker eller någon slags kulturell mångsysslare. Hon är kritisk men kul!

Shakespeare då, vad hade han gjort idag?

- Han hade nog skrivit tv-serier för HBO eller Netflix. Han hade ett öga för vad folk ville ha och han var bra på att tjäna pengar!

Apropå er kursbeskrivning (Har du funderat på om Shakespeare var feminist?) - var han verkligen det?

- Nja, som bekant är ju de manliga rollerna både större och fler än de kvinnliga i hans pjäser. Men kanske finns där en feministisk ansats ändå. De flesta av hans texter har en förlaga, det vill säga han har utgått från andra pjäser, noveller och historiska texter. Och jämför man hans pjäser med förlagorna då ser man att han i allmänhet ger mer utrymme för de kvinnliga karaktärerna i sina texter. Så han är inte jämställd, men kanske mer av en feminist än man kan tro vid första anblick. Det är en komplicerad fråga som vi kommer att prata mer om på kursen!

- Min favoritkaraktär hos Shakespeare är nog Lady Macbeth, jag återkommer ofta till henne. Detta att ha stor potential - men inte få utlopp för den. Att det kan leda till en stor tragedi...


  • Vill du anmäla dig till kursen To be or not to be - om engelska litterära klassiker och

feminism som hålls på Fogelstad den 2 - 4 augusti så gör du det HÄR!


  • Drömmer du om att arrangera en kurs på Fogelstad? Hör av dig till oss på


Mer om Mette Hildeman Sjölin:


Mette Hildeman Sjölin är fil. doktor i engelsk litteratur. Hennes avhandling från 2017 behandlar omarbetningar av Shakespeares tragedier i engelskspråkig dramatik från sent 1900- och tidigt 2000-tal ur ett genusperspektiv.

Som doktorand var Mette gästforskare vid The Shakespeare Institute i Stratford- upon-Avon i Storbritannien. Hon har också forskat om bland annat Jane Austens ungdomsverk och Anne Listers dagböcker samt är med i Shakespearesällskapets redaktion.


BOK & FILM-tips för dig som laddar för kursen! (Och alla andra!)


  • Boken Macbeth: Actors on Shakespeare av Harriet Walter


  • Emma av Jane Austen - en av den engelska litteraturens absolut bästa romaner, som vi definitivt kommer att prata om på kursen. Läs gärna! Och se gärna ett par olika filmversioner, t ex den här versionen från 1996 som är min favorit! Och highschool-filmen Clueless från 1995 (kan hyras via flera olika streamingtjänster.)

Comments


bottom of page